W upalne dni nabieramy ochoty na lekkie obiady ? Tego lata spróbuj odżywczej i lekkiej sałatki z młodymi ziemniakami i groszkiem. Pycha! ?
Składniki na 2 porcje:
– 8 młodych ziemniaków lub małych „starych” po sezonie
– 2 szklanki zielonego groszku – świeży lub mrożony
– 1 cebula czerwona
– 200 g świeżego łososia
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 4 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– odrobina musztardy do smaku
– sól, pieprz
– opcjonalnie: roszponka lub jarmuż
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości, można przekroić na pół. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie tak, aby był miękki, ale nadal jędrny, odcedzić. Cebulę poszatkować w drobne piórka. Łososia umyć, odciąć skórę i grillować na patelni grillowej (posmarowanej wcześniej tłuszczem) po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotować sos z jogurtu, majonezu, musztardy, zieleniny i przypraw. Warzywa polać sosem. Sałatkę można posypać roszponką lub jarmużem.