SAŁATKA OBIADOWA

W upalne dni nabieramy ochoty na lekkie obiady ? Tego lata spróbuj odżywczej i lekkiej sałatki z młodymi ziemniakami i groszkiem. Pycha! ?

Składniki na 2 porcje:

– 8 młodych ziemniaków lub małych „starych” po sezonie

– 2 szklanki zielonego groszku – świeży lub mrożony

– 1 cebula czerwona

– 200 g świeżego łososia

– 4 łyżki jogurtu naturalnego

– 1 łyżka majonezu

– 4 łyżki posiekanego koperku

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– odrobina musztardy do smaku

– sól, pieprz

– opcjonalnie: roszponka lub jarmuż

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości, można przekroić na pół. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie tak, aby był miękki, ale nadal jędrny, odcedzić. Cebulę poszatkować w drobne piórka. Łososia umyć, odciąć skórę i grillować na patelni grillowej (posmarowanej wcześniej tłuszczem) po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotować sos z jogurtu, majonezu, musztardy, zieleniny i przypraw. Warzywa polać sosem. Sałatkę można posypać roszponką lub jarmużem.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved