Pyszne, miękki w środku ciasteczka
składniki:
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 80% kakao, pokrojonej na kawałki
150 g erytrolu pudru, plus dodatkowa ilość , do obtaczania ciasteczek
120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
370 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Połamaną czekolade rozpuścić z masłem i cukrem 2min/50St/obr 3
Pozostaw do wystygnięcia 5 min
Dodaj jajka, mąkę, cynamon, chili (opcjonalnie, ja uwielbiam), proszek do pieczenia, kakao, wymieszaj 20 sek/ obr 4
Wstaw w chłodne miejsce na ok 1-2 godz
Nagrzej piekarnik do 170St
Twórz kulki wielkości orzecha wloskiego i optaczaj w cukrze pudrze. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiajac odstęp międzi ciastkami.
Piecz 10-12 min aby usyskać miękkie ciasteczka lub 15 aby uzyskać twardsze, które po kilku dniach trzymania w słoiku robią się przyjemnie miękkie w środku
lub
W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą roztopić połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżeczce cukier, następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
Z zimnego ciasta uformować kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtoczyć je dokładnie w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włożyć resztę do lodówki i wyjmować partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 170ºC.