Sezon na cukinię wykorzystuję w pełni. Było ciasto z cukinii, a dziś czas na bardzo szybkie i proste placuszki
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym
Składniki (3 porcje):
– 2 cukinie (600g)
– ½ cebuli
– 4 łyżki mleka
– 2 jaja
– 6 łyżek mąki orkiszowej
– 2 łyżki siekanego koperku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 7 łyżek jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 min, aby odsączyć nadmiar soku.
Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Mąkę, sól i pieprz wymieszaj, dodaj jajka, mleko, posiekany koperek
i mieszaj do czasu, aż powstanie ciasto.
Smaż małe placuszki na oleju, aż będą rumiane z obu stron.
Sos: Jogurt grecki wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym.