PLACUSZKI Z CUKINII

Sezon na cukinię wykorzystuję w pełni. Było ciasto z cukinii, a dziś czas na bardzo szybkie i proste placuszki 😊

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Składniki (3 porcje):

– 2 cukinie (600g)

– ½ cebuli

– 4 łyżki mleka

– 2 jaja

– 6 łyżek mąki orkiszowej

– 2 łyżki siekanego koperku

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 7 łyżek jogurtu greckiego

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 min, aby odsączyć nadmiar soku.

Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Mąkę, sól i pieprz wymieszaj, dodaj jajka, mleko, posiekany koperek

i mieszaj do czasu, aż powstanie ciasto.

Smaż małe placuszki na oleju, aż będą rumiane z obu stron.

Sos: Jogurt grecki wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved