Rozpoczynamy sezon na dynię!
Dynia to produkt, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiaj chcemy Was zainspirować przepisem na KETCHUP Z DYNI!
Składniki:
- 3 kg dyni (waga po obraniu)
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 300 g cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
Przygotowanie:
Dynię wydrążamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do większego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Paprykę wydrążamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do drugiego mniejszego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do trzeciego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Odstawiamy wszystko na 3 godziny i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 40 minut na małym ogniu w osobnych garnkach razem z sokiem, który puściły warzywa. Paprykę i cebulę dodajemy do garnka z dynią. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko tak, aby wyłapać skórkę z papryki. Dodajemy koncentrat, ocet, cukier, a następnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut (często mieszając). W trakcie dodajemy oregano, bazylię, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Jeśli lubisz pikantny ketchup to dodaj jeszcze 1 łyżkę pieprzu i 1 łyżeczkę chilli. Nakładamy gorący ketchup do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez około 30 minut.