Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego do regeneracji komórek, utrzymania masy mięśniowej i uczucia sytościTe małe cuda dostarczają witamin A, D, E, K, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor czy cynk, wspierając nasze zdrowie na wielu frontach
Jajka zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca i ważne dla funkcji mózgu. Białko w jajkach pomaga utrzymać uczucie sytości, co może być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi i kontrolowaniu apetytu
Jajka są szybkie do gotowania, a jednocześnie stanowią doskonałą bazę dla różnorodnych potraw - od śniadań po lekkie kolacje. Warto inwestować w jaja od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne, dbając o jakość i dobrostan zwierząt
Dorzucam przepis na szybkie śniadanie!
Składniki (3 porcje)
2 jajka
3 kromki chleba pełnoziarnistego
½ papryki
garść oliwek
2 plasterki wędliny drobiowej
¼ kulki mozzarelli
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, z pokrojonymi w kostkę warzywami oraz wędliną. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Z kromek chleba wycinamy środki i na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczy je kładziemy. Do środka wlewamy mase jajeczna, kładziemy ser i przykrywamy naszymi środkami z kromek. Podpiekamy z dwóch stron.
Smacznego!
#DietetykDąbrowaTarnowska#DietetykBonneSante