Zdarza Ci się zasnąć chwilę po zjedzeniu posiłku?
Czujesz się senna przez większość dnia?
Przytyłaś, mimo że w Twoim sposobie odżywiania nic się nie zmieniło?
Jeśli tak, to dobry moment, żeby skonsultować się z dietetykiem Powyższe objawy mogą być bowiem wynikiem insulinooporności.
CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Organizm, mimo prawidłowego stężenia insuliny, nie przestaje jej produkować. Za rozwój insulinooporności odpowiedzialne są czynniki środowiskowe, ale również genetyczne. Insulinooporność współistnieje także z innymi chorobami. Może występować stale lub przejściowo.
Do objawów insulinooporności, oprócz tych wymienionych powyżej, należą:
– problemy z koncentracją;
– bóle głowy;
– ciągłe zmęczenie;
– drażliwość i obniżony nastrój.
CO DALEJ?
Z insulinoopornością można sobie poradzić. Pierwszym krokiem powinna być wizyta u lekarza oraz dietetyka, który zajmie się Twoimi objawami i zasugeruje wykonanie odpowiednich badań (przede wszystkim krzywej insulinowej i krzywej cukrowej). Drugi krok to odpowiedni plan żywieniowy – dzięki zdrowej diecie zmniejszysz objawy i poczujesz się lepiej. Trzeci krok to regularna aktywność fizyczna. Jest ona niezwykle ważna w zwalczaniu insulinooporności. Wystarczy nawet 30 minut dziennie, żeby zauważyć różnicę.
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
Podstawą diety w insulinooporności jest odpowiedni i dostosowany do Ciebie plan żywieniowy, który przygotowuje dietetyk. A jakie produkty powinny się w nim znaleźć? Przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym: surowe warzywa (ogórki, papryka, marchewki, pomidory), rośliny strączkowe, ryby, orzechy i produkty z pełnego ziarna. Należy z kolei unikać produktów pszennych (chleby, makarony), białego ryżu i gotowanych ziemniaków. Niewskazane są również słodkie i słone przekąski oraz napoje gazowane.
Insulinooporność nie tylko zmniejsza komfort życia, ale może również prowadzić do wielu chorób, na przykład cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Warto więc zadbać o siebie już dziś