CYNAMON

Cynamon jest przyprawą dość wysokokaloryczną 247 kcal na 100g 🧐 Jednak przez swój mocny smak i zapach pozwala nam użyć niewielkiej ilości produktu🙂 Przyprawa ta zawiera znikomą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witaminy K, żelaza, wapnia czy magnezu. Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu.
Z racji zbliżającej się jesieni przesyłam przepis na pyszne cynamonki! 🧡🤎
Ciasto (około 15 bułeczek)
600 g mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka mlekam
1 jajko
40 g drożdży
3 łyżki masła
2-3 łyżki erytrytolu
szczypta soli
Nadzienie
1 torebka mielonego cynamonu
1 łyżka masła
1-2 łyżki cukru
Krem
1 serek kanapkowy śmietankowy
2-3 łyżki mleka
1 łyżeczka erytrytolu
1 łyżeczka soku z cytryny
W misce rozdrabniamy drożdże, mieszamy je z 1 łyżką ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przesiewamy mąkę do miski , dodajemy miękkie masło, mleko, słodzidło, jajko, szczyptę soli oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy a następnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy, najlepiej w prostokąt. Roztapiamy 1 łyżkę masła i smarujemy ciasto. Następnie posypujemy je cynamonem oraz cukrem. Całość zawijamy w rulon i za pomocą nitki lub noża wykrawamy bułeczki (5-6 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu czas na krem😍jest on delikatnie słony przez co idealnie łączy się z bułeczkami.
Serek śmietankowy przekładamy do miseczki, dodajemy mleko słodzidło i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i smarujemy.
SMACZNEGO! 🤩

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved