Ciasto kakaowe z kaszy jaglanej Szukasz zdrowego i pysznego przepisu na deser? To ciasto kakaowe z kaszy jaglanej jest strzałem w dziesiątkę!
Składniki (ok. kilogram ciasta = 10 porcji): szklanka kaszy jaglanej (200 g) + szczypta soli 3 jajka (170 g) 3 łyżki oleju (30 ml) ½ szkl. jogurtu naturalnego ¾ szkl. cukru trzcinowego (150 g) ½ szkl. kakao (50 g) ½ łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych (40 g)
Przygotowanie: Do 2 szkl. wrzącej wody wsyp opłukaną kaszę, dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu ok. 15 min do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Pozostałe składniki włóż do naczynia, dodaj ugotowaną i przestudzoną kaszę, wszystko zmiksuj blenderem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 22 cm lub inną niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu ułóż płatki migdałowe. Piecz w temp. 180°C przez 40–45 min.
#Ciasto #KaszaJaglana #ZdrowyDeser #Czekolada #Kakao #DomoweJedzenie #ZdrowePrzepisy #FitPrzepis #ZdrowaKuchnia #Kulinaria #Gotowanie #Smacznego