Sezon na cukinię w pełni
Dlaczego warto jeść cukinię?
jest niskokaloryczna 16 kcal w 100g;
jest lekkostrawna, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego;
jest bogata w potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K , B1, beta karoten;
można z niej przygotować wiele smacznych potraw od klasycznego leczo, po placuszki, cukinię faszerowaną, idealnie sprawdza się również na grilla.
Dziś mam dla Was przepis na cukinię w nieco innej odsłonie
Ciasto cukiniowe – pyszne, wilgotne, aromatyczne i bardzo łatwe do zrobienia
Składniki:
– jedna cukinia (około 250-300g)
– szklanka płatków owsianych
– dwa banany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100g daktyli
– 3 jajka
– 3 łyżki masła orzechowego
– 3 łyżki ciemnego kakao
Cukinię ścieramy na tarce. Płatki owsiane blendujemy na proszek, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie około 15 minut. Cukinię odciskamy z wody i wszystkie składniki blendujemy. Pieczemy w 180st C około 40 minut. Polewa zrobiona jest z gorzkiej czekolady z rodzynkami i posieknymi orzechami.
#dietetykkrosno #zdrowesłodycze #słodyczebezcukru #słodyczedladzieci #fitsłodycze #bonnesante #słodyczenadiecie #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #cukinia #cukinialove #cukinianasłodko #cukiniawroligłównej #ciastozcukinii #ciastozcukiniiibanana #ciastozcukiniitakiedobre #ciastozcukiniąiorzechami #zdroweciasto #zdrowypodwieczorek #zdrowydeser #fitprzekaska #fitciasto #odchudzaniezgłową #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezdietetykiem #redukacjamasyciała #redukacjawagi #redukacjatkankitłuszczowej