Poznaj nasz przepis na pyyyszne, rozgrzewające, imbirowe ciasteczka. Idealne na grudniowe dni do kawy
— PRZEPIS —
Imbirowe ciasteczka
Składniki (6 porcji):
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka suszonego imbiru
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta pieprzu
– ½ szklanki erytrolu
– ¼ szklanki wody
– ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 30 g erytrolu (zblenowanego na cukier puder)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, imbir, cynamon, pieprz i zmielony erytrol. W osobnej misce łączymy wodę z olejem i dodajemy do suchych składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na grubość 2-3 mm. Wygniatamy ulubione kształty. Możemy użyć do tego świątecznych foremek. Przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Dekorujemy erytrolem zblendowanym na cukier puder.
Smacznego, dietetyk Kinga Żeleźnik Brzesko