Awokado to owoc o charakterystycznym, gruszkowatym kształcie . Smaczne są wyłącznie dojrzałe owoce, którego skórka i miąższ delikatnie ugina się po naciśnięciu palcem. Twarde awokado należy odstawić w miejsce o temperaturze pokojowej na 2 do 8 dni, dopóki nie dojrzeje. Warto zapakować je w papier, wtedy powinno dojść w ciągu 2-4 dni. Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce kilka dni.
Jak obrać i pokroić awokado? Umyte awokado należy pokroić wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki, a następnie połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu, awokado ładnie się rozłamie, pozostawiając pestkę w jednej z połówek. Usuwamy pestkę i nacinamy awokado nożem w kostkę, uważając przy tym, aby nie przeciąć skórki. Po nacięciu w „kratkę” miąższu, oddzielamy go łyżką od skórki i skrapiamy sokiem z cytryny. W ten sposób otrzymamy już ładnie pokrojone awokado w kosteczkę.