Zaskakujące powody, dla których warto jeść buraki

Buraki znane są człowiekowi już od czasów starożytnych. Z pierwszych wzmianek na temat tego warzywa wynika, że pierwotnie posiadał on bardzo mizerne, niewielkie korzonki i występował w tylko jednej odmianie. Obecnie buraki znacznie zwiększyły swoje rozmiary, a oprócz tego na terenie Europy powszechnie uprawiane są zarówno buraki ćwikłowe, jak również pastewne i cukrowe.Zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych posiadają bardzo popularne buraki ćwikłowe, które wyróżniają się intensywnie czerwonym kolorem.

Wskazane przy anemii
Najnowsze badania dowodzą, że buraki ćwikłowe nie są – jak dotychczas uważano – bogatym źródłem żelaza. Mimo to wykazano, że są one doskonałym środkiem krwiotwórczym, dzięki czemu aktywnie stymulują wytwarzanie nowych komórek krwi. Oprócz tego wprowadzając do diety duże ilości buraków, możemy skutecznie uporać się z uporczywą anemią. Niektórzy specjaliści twierdzą także, że warzywa te wspomagają leczenie białaczki.

Polecane dla kobiet w ciąży
W burakach ćwikłowych znajdziemy naprawdę sporą ilość kwasu foliowego. Składnik ten powinien znaleźć się w jadłospisie zarówno kobiet ciężarnych, jak i tych, które dopiero planują ciążę. Kwas foliowy posiada bowiem właściwości wspierające właściwy rozwój płodu, w szczególności zaś wspomagają one formowanie się układu nerwowego.

Idealne dla mocnego serca
Poza wspieraniem rozwoju płodu zawarte w burakach kwas foliowy wraz z betainą posiadają unikatową zdolność eliminowania z krwiobiegu homocysteiny. Substancja ta przyczynia się do zwiększonej zapadalności na choroby serca, dlatego systematyczne spożywanie buraków jest rekomendowane dla osób zagrożonych miażdżycą czy też zawałem mięśnia sercowego.

Pomocne przy nadciśnieniu oraz podwyższonym cholesterolu
Udowodniono, że w burakach znajdują się znaczne ilości azotanów. Te związki chemiczne przyczyniają się do podniesienia poziomu tlenku azotu we krwi, co z kolei przekłada się na obniżony poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowo buraki ćwikłowe pomagają długotrwale obniżyć zbyt wysoki poziom frakcji złego cholesterolu.

Wsparcie dla układu odpornościowego
Regularne spożywanie buraków ćwikłowych usprawnia naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu, chroniąc nas przed wszelkiego rodzaju infekcjami. Wysoka zawartość antocyjanów w tym warzywie nadaje mu właściwości przeciwzapalnych, co znacznie przyśpiesza pełne wyzdrowienie, jeśli już zachorujemy. Ponadto buraki mają właściwości wykrztuśne, co sprawia, że warto po nie sięgnąć, jeśli zmagamy się z mokrym kaszlem i zalegającą w płucach wydzieliną.

Zdrowa wątroba i sprawne nerki
Kolejną zaletą zawartej w burakach betainy jest jej działanie aktywnie wspierające prawidłowe funkcjonowanie wątroby. W efekcie narząd ten znacznie sprawniej przetwarza tłuszcze i lepiej radzi sobie z usuwaniem z organizmu wszelkich toksyn. Betaina działa także ochronnie na nerki, jednak osoby cierpiące na kamicę szczawianową powinny ograniczać spożycie buraków. Wynika to z faktu, że znajdujące się w nich w dużej ilości szczawiany mogą potęgować tworzenie się kamieni w nerkach.

Stworzone dla osób na diecie odchudzającej
Buraki to warzywa, które wyróżniają się niską kalorycznością – w 100 gramach korzenia buraka ćwikłowego znajdują się zaledwie 33 kcal. Oprócz tego posiadają one niski indeks glikemiczny, który kształtuje się na poziomie 30, ale dotyczy on wyłącznie buraków w postaci surowej. Po ugotowaniu ich indeks glikemiczny znacznie wzrasta i osiąga poziom wynoszący aż 65.

Jeśli na co dzień stronicie od buraków, zdecydowanie warto zmienić ten stan rzeczy. Warzywa te posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego ich spożywanie z pewnością przyniesie nam wiele korzyści.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved