Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, mięsem i śliwką suszoną

kategoria: Blog, Przepisy
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, mięsem i śliwką suszoną

Właściwości kaszy jęczmiennej znane są już od czasu Hipokratesa. Filozof ten mawiał ,,Twoje pożywienie powinno być lekarstwem”, a jego mądrą radę lud wziął sobie do serca. Jęczmień był wówczas podstawową żywnością – wojownikom dawał siłę, a filozofom żywił umysł. Dodatkowo przy wszelkich chorobach ratowano się miską jęczmienia. Jęczmień bowiem może zastąpić połowę apteczki, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, obniża cholesterol, łagodzi podrażnienia żołądka i jelit, wpływa korzystnie na nasz wygląd  i wyostrza zmysły. Do tego jest doskonałym źródłem energii w postaci węglowodanów złożonych, które regulują apetyt.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, mięsem i śliwką suszoną

Składniki (2 porcje):

  • 1/3 pełnej szklaki kaszy jęczmiennej (70 g)
  • garść śliwek suszonych (70-80 g)
  • 15 dag gotowanego mięsa wołowego,
    drobiowego lub cielęciny
  •  20 dag pieczarek
  •  1 mała cebula
  •  1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka startej mozzarelli
  •  sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Kaszę zalewamy niepełną szklanką lekko osolonej wody (w proporcji 1:2,5)  i gotujemy do miękkości.
  • Śliwki płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy i częściowo przecieramy przez sitko. Resztę kroimy w drobne paski. Śliwki mieszamy z kaszą.
  • Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą.
  • Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy do smaku.
  • Ugotowaną kaszę nakładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem, na przemian z pieczarkami i mięsem. Ostatnią warstwę kaszy gładzimy, posypujemy tartym serem i zapiekamy.
  • Podajemy z surówką z warzyw jako danie obiadowe.

Czas przygotowania: 40 minut + 15 minut pieczenie

kalorie1