Sałatka z łososiem, rukolą i chili

Sałatkę z łososiem, rukolą i chili warto zjeść na lunch lub kolację. Sałatka wygląda bardzo elegancko i smakuje pysznie, dlatego możemy również zaserwować ją na przyjęciu dla znajomych. Poza tym jest doskonałą propozycją dla osób odchudzających się i dbających o "linię", gdyż dostarcza dużo białka, dobre tłuszcze i sporą dawkę witamin.SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ i CHILI

Składniki (4 porcje): 

  • 4 garście sałaty rukoli
  • 8 małych ziemniaków (0,45 kg po obraniu)
  • 30 dag świeżego łososia (filet)
  •  3 jajka
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  łyżka majonezu
  •  2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  •  nitki papryki chili

Przygotowanie:

  • Rukolę płuczemy i układamy na talerzach.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, kroimy w plasterki i kładziemy na rukoli. Łososia myjemy, odcinamy skórę, po czym gotujemy na parze około 10-15 minut.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ósemki i układamy na warzywach.
  • Łososie rwiemy w rękach na mniejsze kawałki; dodajemy do sałatki.
  • Wszystko delikatni solimy.
  • Sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą, musztardą francuską i łyżeczką majonezu.
  • Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.Posypujemy ją drobno pokrojoną dymką. Dodajemy nitki chili.
Czas przygotowania: 35 minut 
 

         Uwagi:

  • W zamian za nitki chili możesz wykorzystać świeżą lub suszoną paprykę, którą przed dodaniem do sałatki należy pokroić w bardzo cienkie paski.
  • Postaraj się nie jeść dodatkowo pieczywa do sałatki, ponieważ wystarczającym źródłem węglowodanów są ziemniaki.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved