MUFFINKI RAZOWE

Macie ochotę na coś słodkiego i jednocześnie bardzo pożywnego? Spróbujcie razowych muffinek o delikatnym smaku maślanki.Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika (porównywalna do 1 kromki razowego chleba) i brak szkodliwych tłuszczy trans występujących w wielu innych słodyczach m.in. w batonach, ciastkach kupionych w sklepie czy wypiekach domowych przygotowanych z użyciem margaryny kostkowej.

Muffinki razowe

Składniki (ok. 12 babeczek):

  • 2 bardzo dojrzałe, średniej wielkości banany
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 280 ml maślanki
  • 1 duże jajko
  • 75 g oleju
  • opcjonalnie jagody
Przygotowanie:
  • Banany rozgniatamy w misce.
  • Wsypujemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sodą, solą i cukrem oraz dodajemy maślankę, jajka i olej. Całość dobrze mieszamy łyżką tak, by wszystkie składniki dobrze się połączy.
  • Następnie do formy na muffinki wkładamy 12 papierowych papilotek, do których przekładamy przygotowaną masę (zapełniamy 3/4 papilotki).
  • Opcjonalnie do muffinek można dodać owoce jagodowe obtoczone w odrobinie mąki ziemniaczanej.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180ºC),  pieczemy  ok. 20-25 minut, aż wierzch babeczki będzie złotobrązowy.

 Czas przygotowania: 35 - 40 minut.  

Nasza rada:

  • Do ciasta możemy dodać owoce, a wierzch babeczek dodatkowo ozdobić odrobiną niskotłuszczowego, naturalnego serka homogenizowanego i konfiturą. Kaloryczność takiej muffinki wzrośnie o 35 - 40 kcal.


Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved