Makaron w sosie kurkowo-dyniowym

Kurki i dynia w pełni sezonu! Czas więc z nich skorzystać i rozsmakować się w pysznym sosie dyniowo-kurkowym do makaronu. Idealne danie na jesienne popołudnia i pluchę.

Składniki (2-3 porcje):

  • 150 g makaronu razowego tagliatelle
  • 200 g kurek
  • 300 g obranej dyni
  • świeży tymianek
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Makaron gotujemy w gorącej, lekko osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, szklimy cebulę (około 2 minuty) i dodajemy roztarty ząbek czosnku. Następnie dodajemy dynię, którą krótko dusimy. Po 3 minutach wlewamy bulion, wszystko dusimy do momentu, aż dynia będzie prawie miękka. Dodajemy grzyby, świeży tymianek i smażymy dalej przez około 3 minuty. Na koniec dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany 30 %. Potrawę dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved