Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie i utrzymać dietę?

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze stoły wprost uginają się pod ciężarem wielu pysznych, tradycyjnych potraw. Nietrudno wówczas ulec pokusie i zapomnieć o wszelkich zaleceniach dietetycznych, jakich przestrzegamy na co dzień. Na szczęście nie ma potrzeby rezygnować ze wszystkich świątecznych smakołyków – wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby móc posmakować wszystkich bożonarodzeniowych potraw, jednocześnie nie przybierając na wadze.

Przede wszystkim umiar
W te kilka wyjątkowych dni w roku możemy bez wyrzutów sumienia spróbować każdej świątecznej potrawy – mogą to być nawet słodkie wypieki czy też tradycyjne sałatki na bazie majonezu. Pamiętajmy jednak, aby nakładać sobie jedynie małe porcje i całkowicie zrezygnować z dokładek. Dobrym pomysłem jest również nakładanie jedzenie wyłącznie na małe talerzyki, gdyż na nich nawet niewielka ilość świątecznych przysmaków wyda się znacznie większa. Starajmy się również samodzielnie nakładać sobie jedzenie, gdyż jeśli wyręczą nas w tym nasi gościnni bliscy, mogą znacznie przesadzić z wielkością porcji.

Zwolnij tempo
Aby nasz organizm mógł jak najefektywniej poradzić sobie z trawieniem świątecznych smakołyków, powinniśmy wystrzegać się pośpiechu przy stole. Starajmy się długo i dokładnie żuć każdy kęs, dzięki czemu będziemy mogli dłużej delektować się smakiem potraw. Oprócz tego, jedząc w zwolnionym tempie, szybciej poczujemy się syci, co pomoże nam zapobiec przejedzeniu.

Włącz się w świąteczne przygotowania
Jeśli Boże Narodzenie spędzasz u rodziny poza domem, zaproponuj, że przygotujesz samodzielnie i przywieziesz ze sobą jedną ze świątecznych potraw. Może to być na przykład niskokaloryczne ciasto bez cukru lu sałatka z lekkim dressingiem zamiast ciężkiego majonezu. Dzięki temu będziesz mieć możliwość przygotowania bardziej dietetycznego przysmaku, który potem trafi na świąteczny stół. Wówczas w sytuacji, gdy inne dania okażą się zbyt tłuste lub kaloryczne, możesz bez obaw sięgnąć po swój własny wyrób.

Unikajmy dietetycznych pułapek
Istnieje grupa tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw, w przypadku których należy zachować szczególną ostrożność. Są to przede wszystkim dania bardzo tłuste, chociażby mięsa takie jak karkówka czy też golonka. Oprócz tego, zamiast gasić pragnienie dosładzanymi kompotami czy też gazowanymi napojami, znacznie lepiej będzie sięgnąć po wodę, która jest całkowicie pozbawiona kalorii.

Wspomóżmy się rozgrzewającymi przyprawami
Wiele świątecznych potraw bazuje na takich rozgrzewających przyprawach jak imbir, cynamon czy też goździki. Są one nie tylko aromatyczne, ale oprócz tego posiadają zdolność stymulowania naturalnych procesów przemiany materii i spalania tłuszczu. Dlatego nie obawiajmy się sięgnąć po przepyszną herbatę z imbirem czy też korzenne ciasto z goździkami.

Postaw na aktywny wypoczynek
Święta to czas, w którym można miło spędzić czas z bliskimi nie tylko za stołem czy też przed telewizorem. Jeżeli tylko pogoda będzie nam sprzyjać, można po świątecznym obiedzie wybrać się na długi spacer, który z pewnością wspomoże trawienie. W mroźne Boże Narodzenie warto wybrać się na przykład na łyżwy – to świetny sposób na połączenie aktywności fizycznej z doskonałą zabawą!

Pamiętajmy o tym, że Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym warto zwolnić tempo i cieszyć się wyczekiwanymi spotkaniami z bliskimi. W ich radosnym świętowaniu z pewnością pomocna będzie świadomość kontroli nad swoją wagą, która nie wiąże się z koniecznością rezygnacji z tradycyjnych przysmaków.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved