Dżem truskawkowy bez dodatku cukru

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatni dzwonek na zrobienie dżemów! W naszym przepisie nie znajdziecie sztucznych, gotowych dodatków zagęszczających, cukru czy słodzików! Pomysłem na zrobienie takich przetworów jest janginizowanie, czyli duszenie owoców we własnym soku z odrobiną soli. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, puszczają one więcej soku, jednocześnie zachowując naturalny kolor.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (spróbować, żeby nie przesolić)

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki oraz twarde zielone ogonki za pomocą nożyka. Przełożyć truskawki do dużego garnka, najlepiej z podwójnym dnem (tak, aby truskawki się nie przypaliły). Doskonale sprawdza się garnek 4l na 2kg truskawek, aby mogły dobrze i szybko odparować. Dodać sól – na 2kg truskawek ok ½ łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Po pół godziny dżem powinien być gotowy, ale można gotować dłużej chcąc uzyskać bardziej gęstą konsystencję np. przez 2-3 dni po 2 godziny. Gorący dżem nalewać do czystych i suchych słoików, które należy dobrze zakręcić i ustawiać do góry dnem do wystudzenia.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved