Domowe jedzenie dla niemowląt – zdrowsza alternatywa dla gotowych słoiczków!

Producenci żywności dla dzieci często starają się nam wmówić, że tylko dania zamknięte w słoiczkach są dobre dla dziecka. Tymczasem jest zdrowsza alternatywa dla gotowych posiłków: samodzielne gotowanie. Przedstawiamy kilka przepisów na domowe posiłki dla niemowlaka.

  1. Mus malinowo-gruszkowy

Składniki (na 4 słoiczki):

  • 3 obrane i umyte gruszki
  • 20 dag umytych malin

Przygotowanie: Gruszki ugotuj na parze i pozwól im ostygnąć. Następnie umieść gruszki wraz z malinami w blenderze lub malakserze i całość zmiksuj na jednolitą masę. Gotowy mus przechowuj w lodówce do trzech dni bądź zamroź i przechowuj w zamrażalniku max. przez miesiąc.

2. Groszek z cukinią i ziemniakami

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 30 dag umytych i obranych ziemniaków
  • 20 dag umytej i obranej cukinii
  • 25 dag umytego zielonego groszku
  • woda źródlana, mleko kobiecie lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Ugotuj tradycyjnie w wodzie ziemniaki, natomiast cukinię i groszek ugotuj na parze. Po ugotowaniu pozwól warzywom ostygnąć. Następnie zblenduj całość w blenderze lub malakserze na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli konsystencja nie będzie dostatecznie płynna, dodaj po gotowej masy odpowiednią ilość wody bądź mleka. Tak przygotowane danie schowaj do lodówki, gdzie możesz je przechowywać do czterech dni, lub do zamrażarki, gdzie może być bezpiecznie składowane przez miesiąc.

3. Jabłkowo-bananowe śniadanko

Składniki (na 4 słoiczki):

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 umyte, obrane i ugotowane na parze jabłka
  • 25 dag płatków owsianych dla niemowląt
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Przygotuj płatki owsiane według przepisu na opakowaniu i pozwól im ostygnąć. Umieść w blenderze lub malakserze banana, jabłka, płatki owsiane oraz wodę lub mleko i dobrze zblenduj całość. W razie potrzeby do gotowej masy dodaj jeszcze odrobinę wody lub mleka, jeśli jej konsystencja nie jest wystarczająco płynna. Gotowy mus przechowuj w lodówce przez cztery dni bądź przez miesiąc w zamrażalniku.

4. Obiadek z kurczakiem

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 25 dag umytych i obranych ziemniaków
  • 25 dag umytego zielonego groszku
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Ugotuj pierś z kurczaka bez żadnych przypraw. Ziemniaki ugotuj tradycyjnie w wodzie lub na parze, natomiast zielony groszek ugotuj na parze. Następnie pozwól wszystkim składnikom ostygnąć i zblenduj je z dodatkiem wody lub mleka w blenderze albo malakserze. Po zblendowaniu dodaj odpowiednią ilość wody bądź mleka, jeśli konsystencja gotowego produktu nie będzie wystarczająco płynna. Obiadek przechowuj w warunkach chłodniczych do czterech dni. Możesz go też zamrozić i w ten sposób przechowywać do miesiąca.

5. Mus z mango, awokado i borówek

Składniki (na 4 słoiczki):

  • 1 bardzo dojrzałe, obrane awokado
  • 20 dag umytych borówek
  • 1 pokrojone w kostkę mango
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Umieść awokado, borówki, mango, a także wodę bądź mleko w blenderze albo malakserze i dokładnie zblenduj całość aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli gotowa masa będzie zbyt sucha, dodaj do niej odpowiednią ilość mleka lub wody. Gotowy mus możesz schować do lodówki, gdzie może być przechowywany do trzech dni, lub do zamrażarki, gdzie zamrożony przetrwa miesiąc.

6. Mus z marchewki i mango

Składniki (na 4 słoiczki):

  • 2 umyte i obrane jabłka
  • 3 duże, umyte i obrane marchewki
  • 1 pokrojone w kostkę mango
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Ugotuj jabłka i marchewki, następnie wystudź ugotowane owoce. Następnie umieść jabłka, marchewkę, mango wraz z wodą bądź mlekiem w malakserze lub blenderze i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby możesz dodać do gotowego musu trochę wody źródlanej lub mleka, aby całość stała się bardziej płynna. Tak przygotowany mus może być przechowywany w lodówce do trzech dni lub w zamrażalniku do miesiąca.

7. Zagrajmy w zielone

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 15 dag umytego szpinaku w liściach
  • 15 dag umytego zielonego groszku
  • 2 umyte i obrane gruszki
  • 2 dojrzałe, obrane kiwi
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Szpinak, groszek i gruszki ugotuj na parze. Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze lub malakserze i zblenduj na jednolitą masę. Do gotowej masy możesz dodać nieco wody lub mleka, jeżeli całość będzie miała dostatecznie płynnej konsystencji. Przechowuj w warunkach chłodniczych do trzech dni lub zamroź – w tym stanie mus może być przechowywany do miesiąca.

8. Fasolka ze słodkimi ziemniaczkami i marchewką

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 2 umyte i obrane słodkie ziemniaki
  • jedna puszka (500 g) białej fasolki
  • 3 umyte i obrane duże marchewki
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki ugotuj, po czym wystudź. Fasolkę odcedź, a następnie odsącz. Marchewki, ziemniaki i fasolkę wraz z wodą bądź mlekiem umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby do gotowego musu dodaj trochę wody lub mleka. Gotowy mus przechowuj do czterech dni w lodówce lub w zamrażarce przez miesiąc.

9. Kapustka z groszkiem

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 2 umyte i obrane ziemniaki
  • 25 dag umytego zielonego groszku
  • 25 dag umytych liści kapusty
  • woda źródlana, mleko kobiece lub mleko modyfikowane dla niemowląt w razie potrzeby

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w wodzie, zaś groszek i kapustę ugotuj na parze. Następnie wszystkie składniki zblenduj w blenderze lub malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy możesz dodać odrobinę wody źródlanej lub mleka, aby bardziej ją rozcieńczyć. Kapustę z groszkiem przechowuj w lodówce do czterech dni lub zamroź – zamrożona może być przechowywana do miesiąca.

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved