8 składników, które pozwolą przygotować pyszne lunche na cały tydzień (bez gotowania!)

Zaplanowanie ciepłych posiłków z wyprzedzeniem na cały tydzień wymaga bardzo dobrej organizacji w kuchni. Co jednak zrobić, jeżeli pełen wrażeń weekend zaabsorbował cały nasz wolny czas i nie mieliśmy nawet chwili na to, aby zaplanować sobie jadłospis na roboczy tydzień, nie wspominając o gotowaniu?

W takiej sytuacji pomocą służy dietetyk Bonne Sante, który opracował sprytny plan szybkich i zdrowych lunchów na cały tydzień. Przy użyciu wyłącznie zdrowych produktów możemy z łatwością przygotować zdrowe posiłki na 5 dni, bez potrzeby spędzania długich godzin w kuchni.  Będzie nam jednak potrzebny malakser lub blender, ale z całą pewnością efekt końcowy będzie tego wart.

1. Zrób zakupy.

Udaj się do sklepu spożywczego i kup wszystko z naszej poniższej listy:

  • pół kilograma ciecierzycy w puszce;
  • jedną puszkę tuńczyka;
  • jedną główkę sałaty (rzymskiej lub masłowej);
  • jedno awokado;
  • paczkę orzechów włoskich;
  • pięć kromek pełnoziarnistego pieczywa;
  • jednego dużego ogórka;
  • 10 dag pieczonej wołowiny lub innego pokrojonego w plastry mięsa, które lubisz.

Będzie potrzebować również następującego ekwipunku:

  • 5 hermetycznie zamykanych pojemników;
  • plastikowej folii do zawinięcia awokado;
  • dużej torebki strunowej lub innej z możliwością wielokrotnego jej zamknięcia;
  • ręczników papierowych.

W domowej spiżarni przygotuj sobie:

  • sok z cytryny;
  • oliwę z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • kminek;
  • granulowany czosnek;
  • musztardę.

 

2. Szybkie przygotowanie – maksymalnie 20 minut.

Zapomnij o długotrwałym pieczeniu mięsa, gotowaniu czy też siekaniu warzyw. W naszym jadłospisie liczy się przede wszystkim szybkość przygotowania posiłków.

  • przygotuj hummus – odsącz i opłucz ciecierzycę, następnie połowę puszki połącz z połową łyżki oliwy z oliwek i taką samą ilością soku z cytryny. Dopraw wszystko kminkiem, solą i pieprzem, a następnie zmiksuj w malakserze bądź blenderze. Gotowy hummus przechowuj w hermetycznym opakowaniu, podobnie postępuj z pozostałą częścią odsączonej ciecierzycy.
  • zajmij się sałatą – ściągnij z sałaty folię oraz usuń wszelkie uszkodzone zewnętrzne liście. Następnie namocz główkę w zimnej wodzie na kilka minut, po czym wysusz ją dokładnie przy pomocy papierowych ręczników. Użyj świeżego ręcznika papierowego, aby zawinąć sałatę i umieść ją w dużej torebce strunowej, po czym schowaj w dolnej szufladzie lodówki. Jeżeli po kilku dniach ręcznik zamoknie, wymień go na nowy. Tak przechowywana sałata może bez problemu przetrwać cały tydzień.
  • pokrój ogórka – po dokładnym umyciu pokrój ogórka na plasterki, a następnie włóż je do hermetycznego pojemnika i zalej wodą. W ten sposób ogórek zachowa swoją świeżość nawet do czterech dni.
  • schowaj mięso – nie otwieraj paczki z wołowiną bądź innym mięsem, dopóki nie będzie Ci potrzebne, a po otwarciu przechowuj mięso w hermetycznym pojemniku, gdzie może być przechowywane do trzech dni.
  • orzechy i chleb mogą pozostać w oryginalnych opakowaniach – po dwóch dniach warto jednak umieścić resztę chleba w zamrażalniku, aby podgrzać go w razie potrzeby przy pomocy tostera. Z kolei w poniedziałek wieczorem należy namoczyć na noc pół porcji orzechów tak, aby były gotowe na wtorkowy obiad.
  • tuńczyk niech zostanie w puszce aż do niedzieli – zaś już po otwarciu jego resztki schowaj do hermetycznego opakowania.
  • schowaj awokado – nie ma potrzeby jego krojenia aż do niedzieli, kiedy to będziemy wykorzystywać ten owoc do gotowania. Już po pokrojeniu warto skropić jego pozostałą połowę sokiem z cytryny i zawinąć w folię.

 

3. Rozkoszuj się swoimi pysznymi obiadami bez gotowania od niedzieli aż do czwartku! W piątek zaś wyjdź na miasto, aby świętować ze znajomymi koniec owocnego tygodnia pracy.

Niedziela – łódeczki z awokado nadziewane tuńczykiem.

  • pół puszki tuńczyka;
  • połówka awokado;
  • 1/3 pokrojonego w plastry ogórka;
  • 2 łyżki stołowe hummusa.

Wybierz miąższ z wnętrza awokado i pokrój go w drobną kostkę, po czym połącz go z tuńczykiem, solą i pieprzem oraz skrop wszystko sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastę nałóż do łódeczek z awokado. Obok ułóż plasterki ogórka wraz z dipem z hummusa.

Poniedziałek – kanapki z hummusem i pieczoną wołowiną.

  • dwie kromki chleba;
  • 5 dag wołowiny w plastrach;
  • dwa liście sałaty;
  • 1/3 pokrojonego w plastry ogórka;
  • pół puszki hummusa.

Rozsmaruj hummus na obu kromkach chleba, po czy połóż na wierzchu sałatę, plasterki ogórka oraz pieczona wołowiną.

Wtorek – wegańskie tacos z orzechami włoskimi.

  • pół opakowania orzechów włoskich;
  • pół puszki ciecierzycy;
  • dwa liście sałaty;
  • ¼ awokado, pokrojonego w drobną kostkę.

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować malaksera albo blendera. Umieść wcześniej namoczone orzechy włoskie w blenderze bądź malakserze wraz z ciecierzycą, dopraw wszystko solą, pieprzem, kminkiem oraz granulowanym czosnkiem. Tak przygotowaną pastę możesz jeść na zimno lub też podgrzać ją przez minutę w kuchence mikrofalowej, zanim zawiniesz całość w liście sałaty. Na wierzchu tak przygotowanych tacos ułóż kawałki awokado.

Środa – kanapka z sałatką z tuńczyka i ciecierzycy.

  • pół puszki tuńczyka
  • ¼ puszki ciecierzycy;
  • ¼ awokado;
  • dwie kromki chleba;
  • jeden liść sałaty.

Rozgnieć razem tuńczyka, ciecierzycę i awokado, po czym dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Rozsmaruj musztardę na obu kromkach chleba i na tak przygotowanym pieczywie ułóż sałatę, po czym umieść sałatkę z tuńczyka i ciecierzycy pomiędzy obiema kromkami.

Czwartek – sałatka z resztek.

  • trzy bądź cztery duże liście sałaty, rozdarte na mniejsze kawałki;
  • 5 dag pieczonej wołowiny;
  • ¼ opakowania orzechów włoskich;
  • 1/3 pokrojonego w plastry ogórka;
  • jedna kromka chleba;
  • cały pozostały hummus.

Połącz sałatę z pozostałą pieczoną wołowiną, a następnie dodaj orzechy oraz plastry ogórka. Polej całość dressingiem wykonanym z połowy łyżki stołowej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny doprawionym do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do sałatki przygotuj pozostałą kromkę chleba posmarowaną hummusem.

 

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved