7 całkowicie naturalnych źródeł probiotyków

Prawidłowa równowaga bakteryjna naszego organizmu odpowiada za właściwe funkcjonowanie całego ludzkiego ustroju. Dobroczynna flora bakteryjna, która znajduje się w naszych jelitach, pełni szereg niezwykle istotnych funkcji. To właśnie od niej zależy przede wszystkim ogólny poziom odporności organizmu, która jest szczególnie istotna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wszelkiego rodzaju infekcje stają się wszechobecne. Niestety, te probiotyczne bakterie są wyjątkowo podatne na różnego typu czynniki negatywnie wpływające na ich właściwe funkcjonowanie. Dlatego wskazane jest wprowadzenie do diety produktów spożywczych, które są źródłem tychże szczepów dobroczynnych bakterii.

1. Jogurty naturalne
Naturalne jogurty otrzymywane z mleka krowiego są wyjątkowo bogate w probiotyczne bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus, Bifidobacterium, Leuconostoc, Lactococcus, Pediococcus i niektóre gatunki z rodzaju Streptococcus. Szczepy te mają wyjątkowe dobroczynne działanie, jeśli chodzi o wspieranie bakterii naturalnie zasiedlających jelito grube. W szczególności rekomendowane jest ich spożywanie w trakcie i po zakończeniu antybiotykoterapii. Aby jogurty naturalne mogły aktywnie wspomóc odbudowę flory bakteryjnej jelit, powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus na 1 g produktu.

2. Kefiry
Kefir to fermentowany napój mleczny, który zawiera szczepy probiotycznych bakterii podobne do tych występujących w jogurtach. Poza działaniem wspierającym odporność kefir przyczynia się do usprawnienia perystaltyki jelit. Oprócz tego posiada on zdolność zwiększania wchłaniania do krwiobiegu takich pierwiastków jak wapń, żelazo i fosfor. Podobnie jak w przypadku innych probiotycznych przetworów mlecznych, kefir powinien w swoim składzie nie zawierać cukru, gdyż wzmaga on rozrost niepożądanych grzybów oraz zarazków.

3. Maślanka
Ten lekki i smaczny napój powstaje jako produkt uboczny przy produkcji masła. Maślanka również zawiera w swoim składzie wiele szczepów probiotycznych bakterii. Ponadto wyróżnia się ona lekkostrawnością – układ pokarmowy radzi sobie z jej trawieniem nawet 3 razy szybciej niż ze zwykłym mlekiem.

4. Kiszona kapusta
Ten uwielbiany przez Polaków przysmak jest nieocenionym źródłem kwasu mlekowego Lactobacillus Plantarum, który posiada silne właściwości probiotyczne. W szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy brak jest świeżych owoców i warzyw, warto sięgnąć po kiszoną kapustę, która zawiera wysokie stężenie witaminy C oraz kompleks witamin z grupy B. Podczas zakupów należy jednak zwrócić szczególną uwagę na to, aby zamiast kapusty kiszonej nie wrzucić do koszyka kapusty kwaszonej, która jest pozbawiona tych prozdrowotnych właściwości.

5. Ogórki kiszone
Podobnie jak kapusta kiszone, ogórki są bogate w dobroczynne bakterie szczepu Lactobacillus Plantarum. Kiszone ogórki nie tylko pozytywnie działają na funkcjonowanie jelit, ale również zwalczają niepożądane bakterie w jamie ustnej i gardle, co znacznie obniża ryzyko takich groźnych chorób jak choćby zapalenie płuc.

6. Niektóre wędliny
Szczepy bakterii Lactobacillus Plantarum możemy znaleźć również w niektórych gatunkach wędlin – przede wszystkim mowa o salami. To właśnie te probiotyczne bakterie odpowiadają a ich charakterystyczne wygląd i smak, a poprzez zakwaszenie stanowią one rodzaj naturalnego konserwantu.

7. Kwas chlebowy
Ten orzeźwiający napój o niezwykle oryginalnym smaku powstaje na bazie drożdży i jest niezwykle bogaty w bakterie kwasu mlekowego. Jego niepowtarzalny posmak razowego pieczywa sprawia, że napój ten stał się w ostatnich latach na powrót bardzo popularny nie tylko na Podlasiu, skąd przysmak ten się wywodzi.

Jak widać, na rynku występuje spory wybór, jeśli chodzi o produkty zawierające naturalne probiotyki. Dzięki temu każdy może wybrać spośród nich coś dla siebie i w naturalny sposób wzmocnić odporność oraz wesprzeć układ pokarmowy.

Kontakt centrala
tel.:
502 661 260
e-mail:
biuro@bonne-sante.pl
Dla pacjenta
© 2023 Bonne Santé: odzyskaj zdrowie i atrakcyjną sylwetkę. All rights reserved